Home » Routes » Compostela

IEPER - SANTIAGO DE COMPOSTELA

Santiago de Compostela is een van de populairste bedevaartsoorden van Europa. Ieder jaar besluiten duizenden pelgrims om uiteenlopende redenen te voet naar de stad in het noorden van Spanje te trekken. (wandelen, fietsen...) De eindbestemming is de prachtige kathedraal die boven de stad uittorent. Het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela krijgt jaarlijks tienduizenden pelgrims uit de vier windstreken over de vloer. Langs allerlei routes vanuit heel Europa wandelen of fietsen bedevaarders naar Santiago de Compostela, om elkaar ten slotte te ontmoeten aan de prachtige kathedraal van de stad.

WAAROM IS SANTIAGO DE COMPOSTELA ZO GELIEFD?

Volgens de overlevering ligt de apostel Jacobus in Santiago de Compostela begraven. Om deze reden is de stad al sinds de middeleeuwen een bijzonder populair bedevaartsoord voor christenen, maar tegenwoordig zijn niet alle Compostelagangers devote gelovigen. Veel pelgrims zijn op zoek naar een spirituele ervaring, maar sommige mensen ondernemen de lange reis om hun gedachten op een rijtje te zetten, mensen vanuit de hele wereld te ontmoeten of aan hun conditie te werken.

Klik op de ritten voor het parcours te bekijken


HOTELS

Rit 1: Laon - Kyriad

Rit 2: Ury Novotel Fontainebleau

Rit 3: Issoudun Hôtel Restaurant Kyriad

Rit 4: Limoges - Le Marceau

Rit 5: Duras - Logis l'Hostellerie des Ducs

Rit 6: Orthez Hôtel Restaurant Godfroy

Rit 7: Puenta la Reina Jakue

Rit 8: Burgos - Ciudad de Burgos

Rit 9: Sahagun La Codorniz

Rit 10: Ponferrada El Castillo

Rit 11: Compostela - NH Collection Santiago de Compostela


Rit 6: De middagpauze namen we telkens in Retjons. Daar waar het monumentje staat nog

1000 Km naar Compostela.

Vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port (een echt pelgrimsstadje) vertrekt de klim langzaamaan met lage stijgingspercentages. Pas wanneer je in Arneguy (begin van ons hoogteprofiel) de grens over steekt begint de echte klim. Je stijgt de eerste vier kilometer met maximaal 4 procent. Na het dorpje Luzaide heb je even tijd om te bekomen in een korte afdaling maar daarna begint het stevige werk, zeker voor de fietsende pelgrim die zijn bagage mee naar boven sleurt. Je trekt de bossen in met stijgingspercentages tot 7%. Vlak voor je de bossen uitgaat volgen nog zeven haarspeldbochten en dan is de top in zicht.

Bovenaan de klim vind je de pelgrimskapel en een monument ter herdenking van de Franse ridder Roland die hier net buiten Roncesvalles door een hinderlaag van Baskische troepen om het leven kwam in de 8ste eeuw.

Nadien volgen nog 2 korte klimmetjes,

Alto de Mezquiriz, 4 km, waarvan de laatste km aan 4%

 

Erro is de Alto Erro,  2.9 km lang.

Over deze afstand overbrug je 145 hoogtemeters.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 5 %.


Rit 8: Net zo goed van vertrouwen, maar helemaal gratis zijn de twee fonteinen in Spanje waar je een wijntje kunt nuttigen. Pelgrims die de Camino de Santiago vanuit Frankrijk hebben gelopen of gefietst, kennen hem wellicht: de wijnfontein halverwege de dorpjes Estella-Lizarra en Ayegui. Deze werd in 1991 gebouwd door Bodegas Irache. Het is sindsdien een verplichte stop voor pelgrims en wijnliefhebbers.

De pelgrim wordt aangemoedigd er even onder te hangen of zijn kopje te vullen met de woorden: 'Peregrino, si quieres llegar a Santiago con fuerza y vitalidad de este gran vino echo un trago y brinda por la felicidad'. Kortom: als je als pelgrim Santiago met kracht en op vitale wijze wilt bereiken, neem dan een slokje en toost op het geluk.

Wie al te enthousiast wordt van deze aanmoediging wordt gewaarschuwd met de woorden: 'A beber sin abusar te invitamos con agrado. Para poderlo llevar, el vino ha de ser comprado'. Een beetje drinken is op uitnodiging, maar lege flessen vullen en de wijn mee nemen, kan dus niet. Dan moet je de wijn kopen.


Rit 10: Dit is een simpel ijzeren kruis dat bovenop een boomstam staat en die op een gigantische berg stenen staat.
Het is eenvoudig maar toch indrukwekkend en een eeuwenoud monument op een markant punt van de route. Het zou een bemoedigend teken zijn voor de pelgrims dat zij Santiago wel zouden halen.
Symbolisch legden ze dan een deel van hun last af door het gooien van een steen op de grote hoop aan de voet van het kruis. Op die manier sloten ze zich aan bij hun voorgangers.
Puerto del Foncebadón  1504 m - Lengte: 14 km (Grafiek toont de laatste 7 km)

Rit 11: De Alto do Poio begint vanaf Villafranca del Bierzo. De Alto do Poio is 26.5 km lang.

Over deze afstand overbrug je 735 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 2.8 %.

Na O'Cebreiro tijdens de beklimming van Alto do Poio gaat het naar de Alto San Roque (1.270m) waar het Monumento do Peregrino staat. Een mooie plaats om even halt te houden.


Dag 12  in de namiddag met het vliegtuig naar huis :)


Copyright © koerse 2021